tisdag 26 maj 2009

TrädgårdsritningDet är mycket man ska hålla i huvudet när man bygger garage. Min käre är väldigt duktig på det men ibland känner jag att jag liksom måste hjälpa till lite. En sak som jag definitivt känner att jag behöver "hjälpa till" med är att tänka efter före när det gäller trädgården. Som tidigare nämnt är jag alltså total nybörjare på trädgård och Lars ligger väl inte väldigt långt före. Eftersom jag inte vill att arbetet ska rasa iväg ute (kanske inte någon större risk men ändå...) och att vi ska komma på alldeles för sent att det är något vi vill ha som då är för sent att göra, tvingade jag ner Lars i soffan förra helgen för att göra en liten skiss på hur vi ska ha det ute när allt kommer på plats. Resultatet blev en mycket kladdig ritning som jag nu har försökt få in i PowerPoint-format (i brist på flashigt trädgårdsdesign-program...). Does it make any sense?
.
Det blir alltså en något breddad infart med staket runt huset/altanen till vänster och tujahäcken som får flytta från vänster sida till höger sida av tomten. Ovanför tujahäcken låter vi befintlig stengärdsgård ligga kvar. Framför och runt garaget blir det grus så länge och så småningom beläggningssten. Från gårdsplanen framför garaget blir det två små trappsteg upp till en platta med beläggningssten utanför entrén. Där kommer vi också att mura upp en mur för att förhindra att lermassorna i slänten ovanför rör sig neråt. I den muren tänkte vi sätta en diskret belysning. Belysning kommer också på varje sida av garageporten, ytterdörren och altandörrarna. Dessutom kommer det en del planteringar i krukor runt om på altanen, stenbeläggningen utanför ytterdörren och vid garaget.
.
Runt själva huset blir det någon form av "rabatt" med grus och lite större runda stenar. Just nu växer gräset ända fram till husväggen och det ser så ovårdat ut. Även om det har vaknat en liten trädgårdstomte i mig så finns det gränser - SÅ intresserad blir jag nog inte att jag orkar ha massor av trädgård att sköta om. Enkelt och lätt blir ledorden i vår trädgård! Kronan på verket blir flaggstången som vi fick av mamma och pappa i förlovningspresent och som nu ligger under altanen och väntar på att få komma på plats.
.
Så vad tror ni? Blir det bra? Är det något vi har missat eller borde tänka på? Alla tips emottages tacksamt!

7 kommentarer:

StrandviksVillan sa...

Det blir säkert riktigt fint, en ritning är bra att ha.
Vi bor nu i huset tredje sommaren och jag hittar fortfarande på nya saker och tänker om sånt jag tidigare planerat, haha! Vi skyndar långsamt, kan man nog säga ;)

Må så gott, kram A-c

StrandviksVillan sa...

Ja alltså, när man bott ett tag och dessutom har barn så ser man bättre hur vardagen fungerar, hur man rör sig i trädgården och så. Innan vi flyttade hit så tänkte jag mig lekplatsen på ett ställe, sen märkte jag att det inte alls funkade - man behöver ju ha god sikt över den - så vi har flyttat lekplatsen nu, det är bara lekstugan kvar att flytta (puh! den är tung)
Tjingeling igen :D

Maria sa...

Det verkar som om ni har fullständig koll själva ändå!

Det kommer bli jättebra. Det är inte lätt att veta eller att föreställa sig riktigt hur allt det fina man har i huvudet ska se ut i verkligheten. Man får helt enkelt vara öppen och ha inställning om att kunna få ändra lite under resans gång vartefter saker och ting växer fram ser man alltid nya vägar och andra lösningar. Håller man sig till grundplanen (ritningen) så kan man alltid mickla till med lite spacialer på vägen fram. Min erfarenhet:)

Känner att jag bara geggat fram en text här direkt ur min virriga hjärna denna morgon. Hoppas du förstår och inte blir avskräckt nu!

Nu är det nerförsbacke.... onsdag snart fredag:)

Kram Maria

Anonym sa...

Ser bra ut, det är inte alltid lätt att se det framför sig. Men det är bra och sätta grundstommen i trädgården sedan kan man ju alltid lägga någon trädgårdsgång eller något annat senare. Ni kanske skall ha en unionsflagga i er nya flaggstång...inte för att normännen är förtjusta i det, men det hade ju passat er lilla familj bra.

vita zara sa...

Hejsan
Jag fattar inte bygger ni garage eller bygger ni ett hus.
Har ni redan ett hus som ni renoverar, eller?
det är i alla fall ett styvt jobb.
Det är ny 26 år sen vårt hus stod klart, det känns kusligt hur fort tiden går.
Kram Zara.

Fia sa...

Gillar ritningen de ser trevligt ut. Bra att ni tänkt på belysningen, själv tänkte vi på de först efter vi lagt ny gräsmatta.
Om man vill ha en lättsköt trädgård så tänk blommande buskat och trän istället för blomsterrabatter. En bra ide för att hitta växter som kommer att trivas hos er är att ta en promenad i grannskapet och se vad som värkar trivas hos grannarna.
Fia

vita zara sa...

Hej
Tack för kommentaren.
Ja då förstår jag , det är mycket att göra för er.
Och vad duktig du är som väntar barn i röran.
Hoppas du har förstånd att inte stressa och slita när du väntar barn.
Det är goda råd från förr, man ska vara rädd om sig i det tillståndet, det håller jag hårt på.
I dagens samhälle tas det alldeles för lite hänsyn till blivande mammor, det bästa vi har.
Var rädd om dig och magen.
Ja blogga är ju lugn sysselsättning.
Då önskar jag dig lycka till.
Du är så välkommen till min blogg när du vill se på bilder från Norrbotten.
Kram Zara.