måndag 18 januari 2010

Året som gick i Karlsebakken

De flesta gjorde sina såna här inlägg runt nyår men hey - bättre sent än aldrig... Funderade en stund på att strunta i det men när jag började gå igenom bloggarkivet så förundrades jag över hur mycket vi ändå har hunnit med så då kunde jag faktiskt inte låta bli.
.
Året började med att vi i januari både fick garderob i entrén och tvättstugan på plats. Garderoben är en Pax/Fevik från IKEA och tvättstugan fick vi till halva priset hos Kvik i Drammen. De var så serviceminded och tagit alla köksdelar i inbyte som Kvik i Tønsberg fellevererade (utan att vi hade beställt dem) när vi köpte köket.

Sedan denna bild togs har vi bytt ut torktumlaren (till höger) mot en Gorenje i svart som är toppenbra! Annars har det inte hänt så mycket - arbetet i källaren fortsätter till hösten när garaget förhoppningsvis är färdigt.I februari kom det galet mycket snö och vi var sprickfärdiga av stolthet när vi outade nyheten om att det låg en liten Mini i magen. Lars fick ett helt sanslöst bra erbjudande om nyckelfärdigt garage som bara inte gick att säga nej till och snart var planeringsarbetet igång med det.I mars var jag äntligen tillbaka till mitt gamla jag igen efter ett par månader med zombietrötthet. Vi köpte barstolar till köket, började göra i ordning vårt nya sovrum på övervåningen, jag fick äntligen beställt den fina mobilen med luftballonger från Par Courrier som jag hade suktat så länge efter till det kommande barnrummet och precis som mars skulle gå över i april fick vi byggtillstånd för garaget efter bara tre veckors behandlingstid!

I början av april försvann äntligen snön som hade legat så länge och våren gjorde entré. Jag försökte följa med på Vivekas vårteckensutmaning men hade svårt att hitta bra vårtecken - i huvudet snurrade det mest bebistankar. På påskaftons kväll målade vi en kompassros på sovrumsgolvet och därmed var sovrummet nästan klart för inflyttning (men det skulle dröja helt till augusti innan vi kom så långt). Ute gick det undan med grundarbetet till garaget; vår grävare Sven Oddvar kom och grävde ut runt parkeringsplatsen samt grävde ut, fyllde upp och la grus på baksidan av huset och sakta men säkert kom grundmuren på plats.
1:a maj tillbringades i solen och värmen på klipporna ute på Verdens Ende men det var bara för att ladda upp inför det som komma skulle. Grundmuren gjordes färdig och i mitten av maj levererades vårt efterlängtade garage! Resten av månaden ägnade Lars åt att göra garaget tätt, själv började jag shoppa babykläder...

I juni jobbade Lars varenda ledig stund på garaget. Arken byggdes, klädningen kom på plats och vi började med att grunda och måla garaget. Jag hjälpte till så gott jag kunde med magen som började bli stor, samtidigt som jag gjorde mina sista veckor av 15 månaders pendling till Stavanger och började på allvar förbereda Minis ankomst. Dessutom hittade jag den underbara segelbåten som blev kronan på verket på vår tv-hylla.
I juli kom sommarvärmen och det var 30 grader varmt tre veckor i sträck. Vi jobbade som galningar för att få garaget färdigt utvändigt innan två veckors semester på Marstrand väntade. Garageporten som skulle kommit i juni skulle nu inte komma förrän i augusti men det gjorde inget för vi hade fullt upp med att måla. Och måla. Och måla. Och måla... Jag jobbade vidare med bebisförberedelserna och hittade säng och skötbord i serien Troll Royal från Babyproffsen. En låång jakt på säng och skötbord som levde upp till mina höga krav var äntligen avslutad!
De två veckorna på Marstrand gick lika fort som vanligt och i början av augusti var vi på plats i Karlsebakken igen. Det första vi gjorde var att äntligen flytta in i vårt nya sovrum för att göra om de gamla sovrummet till barnrum. Sovrummet blev fantastiskt bra och vi var så glada för att äntligen vara inflyttade där! 15 augusti firade vi att jag gick på mammaledighet med att gå på goda vänners bröllop och äntligen började nedräkningen till Minis ankomst. Jag såg fram emot tre veckor (minst - var säker på att jag skulle gå över tiden) av att förbereda Minis ankomst; göra i ordning barnrummet, tvätta små bebiskläder och psyka mig upp till förlossningen. Lite anade vi att vi inte skulle få så mycket tid på oss...
.
På onsdagskvällen den 20 augusti började Lars slipa golvet i barnrummet men på torsdag eftermiddag fick vi vårt livs största chock - förlossningen var igång. Klockan tre på natten till den 21 augusti kom lilla Astrid till världen! Vi hade en fantastisk tid på BB men stackars Lars fick åka som en skottspole mellan sjukhuset och Karlsebakken - han hade ju ett halvmålat golv i barnrummet att få färdigt innan vi kom hem. Dessutom skulle sängen, skötbordet och byrån skruvas ihop och barnkläder, filtar och sängkläder tvättas. Det vill säga - allt det där som jag skulle göra i veckorna fram till beräknad födsel...September handlade mest om babylycka, amning, lära känna Astrid och njuta av vår lilla skrutta. Bloggandet blev av naturliga skäl något begränsat men jag kunde ändå rapportera om att vår grävare Sven Oddvar var tillbaka och jämnade till infarten och la grus, vi hade en sprängkille här som sprängde de två stora stenarna som var för stora för att fraktas bort hela och i slutet av september kunde bilen äntligen flytta in i garaget!
Höstvädret var fantastiskt och Astrid, Odin och jag gick långa promenader varje dag. Arbetet med hus och garage stannade självklart upp lite redan i september och i oktober fick Lars ta i från tårna för att motivera sig att jobba vidare på garaget. Takrännor och de sista takpannorna kom omsider på plats och arbetet på insidan kunde börja. Muren putsades och "halva" porten monterades. Det vill säga - porten kom upp men inte skenorna som man hissar upp den i eftersom innertaket ännu inte var på plats. Själv började jag få tillräckligt med överskottsenergi (och sömn!) för att sätta igång med att få Astrids rum färdigt. Jag prövade en första idé på fondväggen men insåg snart att det inte skulle bli bra...
...och november började med att jag målade över det och började om från början igen. Snart hittade jag en underbar tapet från Borås Tapeter som jag efter lite strul fick beställt. Jag visade upp garaget med den halvmonterade porten och i slutet av november var det dags att plocka fram julpyntet. Lars pysslade vidare på lite sparlåga ute i garaget men gjorde några stora ryck ett par helger och fick isolerat, plastat och satt upp gipsplattor i taket. På tre dagar drog han 2500 skruv i taket- själv. Det är sånt man aldrig skulle bli imponerad över innan man flyttade till hus och började förstå innebörden av Gör-Det-Själv...


Fôrsta helgen i december åkte vi till Sverige och döpte Astrid hemma hos mina föräldrar. Mamma hade pyntat så fint och dopsceremonin var otroligt fin. Astrid fick de finaste dopspresenterna och jag kunde självklart inte låta bli att dela med mig av dem. Resten av december gick i racerfart, det julpyntades lite till och snart var det jul. I mellandagarna kom snön och kylan och tolvslaget firades för första gången här i Tønsberg.


2009 var verkligen ett spännande, roligt, intensivt, förväntansfullt och alldeles, alldeles underbart år! Till trots för att vi i slutet av 2008 lovade oss själva att vi inte skulle ha några stora projekt 2009 (med renoveringen av första våningen i färskt minne...) så slutade det med att vi byggde ett tvåvåningsgarage. Dessutom var 2009 året då vi lärde oss att jobbmässiga motgångar och deppiga dagar aldrig blir så obetydliga som när ens lilla nyfödda dotter ser på en och spricker upp i ett stort, underbart leende.
.
Nu ser vi fram emot ett lika fantastiskt 2010 som kommer att innehålla ännu mer jobb på garaget, fortsatt arbete med källaren, fixa smådetaljer på entrévåningen, pyssel och piff i barnrummet och inte minst följa Astrids utveckling. Dessutom kommer 2010 att bjuda på en alldeles väldigt speciell dag för mig och Lars - men allt det där tar vi en annan gång!

4 kommentarer:

Frida sa...

Oj vad ni har hunnit med mycket under det gångna året.
Ni kan helt klart vara nöjda :)

Kram Kram och ses snart

Josefin sa...

Verkligen innehållsrikt år :)
Men bäst av allt är väl ändå Astrid ;)

Har funderat på att göra en årskrönika men det känns lite väl långt i från 09/10 nu, blev dock lite inspirerad av din!

Idag fyllde Wilma fyra år så vi har avklarat kalas två av två. Pust! Satt uppe till två i natt med den beställda Hello Kitty-tårtan..men va gör man inte för sina barn?!

Nästa gång du besöker Göteborg så tycker jag att du får ta en vända till våran butik! Nu börjar dessutom det strömma in vårnyheter men bäst av allt, Sthlm´smässa i helgen. Lyx för en tvåbarnsmor!

Sköt om er!
Kram Josefin

Susanne sa...

Åhh blir alldeles tårögd (speciellt när jag läser om natten 20/21 aug..), vilket år!! :))

puuuss

StrandviksVillan sa...

Intressanta återblickar!
Favvobilden var förstås den av Astrid-sessan i sängen :)

Kram A-C