måndag 17 november 2008

En annan typ av inspiration och hjälp

Logga lånad från Leena och http://www.stajla.nu/


Det allra bästa med bloggens underbara värld (förutom alla nya vänner förstås!) är alla råd, tips, idéer, ivriga påhejande, uppmuntrande ord och inspiration som formligen flödar mellan bloggarna och dess ägare.


När jag en dag för ett tag sedan satt och utforskade världen till en ny bekantskap, Leena som bor by the sea in Tosteberga, så hittade jag just tips och idéer i en lite annorlunda form. Leena är ju ett energiknippe med hundra tusen järn i elden och ett par företag som hon snurrar runt. Ett av dem är Stajla. Stajla erbjuder flyttstajling, inredningskonsultationer, föredrag, design, en härlig hemsida med massor av härliga bilder OCH... en mycket smart flyttstajlingsguide. Okej, syftet med den är att visa hur man med relativt enkla medel kan förbereda sitt hem för försäljning men jag måste säga att den...gjorde något med mig.


Kort bakgrund: jag är inte någon inredningsguru. Jag tycker att det är kul med inredning, har ofta haft en mening om vilka tapeter jag ville ha i mitt rum när jag växte upp och vi flyttade lite då och då. Men det gör mig fortfarande inte till någon inredningsguru. Oftast känns det som att jag går på någon sorts känsla på vad jag vill ha men för att vara helt ärlig... Den nakna sanningen är att jag många gånger tvivlar på mig själv och mina idéer och är ganska avundsjuk på alla andra som verkar ha stenkoll på vad de vill, slänger ihop sina fantastiska hem med en inredningskänsla som verkar gjuten i betong och allt blir bara sådär...fantastiskt och perfekt.


Leenas briljanta guide hjälpte mig att helt plötsligt fatta några grundläggande saker här i inredningsvärlden; se logiken, rensa bort det överflödiga (tyckte inte ens jag hade så mycket överflödigt men nu inser jag att jag kanske hade fel...), se linjer, "inte hänga tavlorna för högt, det får nämligen rummet att ser lägre ut än vad det är" och andra sanningar.


Så Leena - tusen tack! Dina sanningar är nu mina sanningar. Din guide är min guide. Kanske det kan hjälpa mot ett samlat, enhetligt och lugnt intryck av Karlsebakken med en liten twist av Mulberry och Newport. Det är det jag vill ha. Tror jag...

4 kommentarer:

Tinnar och torn sa...

Hejsan! Känner igen det där. Ibland blir det tilt i huvudet av alla fina bloggar och hem överallt! Huvudsaken är att hemmet är personligt och att man trivs i det själv, då kan det aldrig bli fel ju :o) Kram Petronella

Leena sa...

Du är för rolig!
Du glömmer (såvida ni inte ska sälja) att tipsen du förälskat dig i är tips på hur man skalar bort en massa för att göra bostaden intressant för KÖPARNA. Dvs att göra så att bostaden känns rymlig och neutral, så att de kan tänka (när de ser en vit vägg) "Åh, den väggen skulle bli snygg med en grön fondtapet" eller "Där får vår soffa plats" och så vidare. Det handlar om marknadsföring av ett OBJEKT.
Ett HEM däremot, ska vara varmt och ombonat (om du frågar mig), med böcker i travar, tröjor slänga över stolsryggar, mattor, odiskade kaffekoppar och allt annat som gör ett hem till ett hem och inte ett utställningsobjekt eller stajlningsobjekt.
Fast där finns säkert en del man kan ta till sig, bland tipsen. Måste nog kolla själv för det var ett bra tag sedan jag skrev den;-)

Sen ska du inte bry dig så mycket om hur andra har det, skapa ditt eget hem, för du vill väl inte EGENTLIGEN att ditt hem ska se ut som alla andras. Och just nu känns det som om ALLA vill ha amerikans östkuststil eller lantstil och det är väl okej, men man behöver inte kopiera allt. Nä, blanda och gör din egen Caroline-stil istället.
Det bästa tipset är att bara ha saker man gillar omkring sig (gäller människor också), oavsett vad trendsättare och andra människor tycker. Då får man ett bra hem att vistas i. Bra för själen också. Kom ihåg att det är du/ni som ska trivas, i första hand:-)

Stor kram
och tack för att du är så gullig:-)

Maria sa...

Hej lilla Caroline, nu har även jag kollat in Tok-Leenas Stajla sajt..ja hon är duktig hon;)

Håller med dig, det är fasiken inte lätt att välja en stil. Jag beundrar alla som vet vad de vill. Jag tycker om ALLT och det ät inte lätt att få ihop det.

Tycker dock att du har gjort ett mycket bra jobb hittills med ditt hem. Och superengagerad är du ju. DEt kommer man långt på bara det;)

Ha det super bäst goa lilla du;)

Kramar Maria

StrandviksVillan sa...

Har kollat på Stajsas sida och visst fanns där fina bilder! Om man bodde sådär skulle det ju vara jättelätt att städa ;)
Men jag måste nog också hålla lite med Leena, ett hem ska vara ombonat och personligt och visa vem det är som bor där. Jag tycker inte det gör något alls att man blandar olika stilar, det gör jag själv hela tiden eftersom jag gillar så mycket olika saker!
Ha det jättebra bloggvännen min! Kram Anki