tisdag 31 mars 2009

Godkänt - nu kör vi!

Jaa, idag kom äntligen det efterlängtade beskedet från kommunen - vi har fått godkänt på vår bygglovsansökan! Här ska det byggas garage!

Har inte sagt så mycket om det ännu eftersom man aldrig kan veta med kommunen. Efter 18 ritningar, en omritning, godkännande från alla grannar (inklusive de som bor på andra sidan skogen eftersom vi har "angränsande tomter" - även om de bor 700 m bort...) och en diskussion om en björks vara eller ikke vara på vår tomtgräns har vi nu godkännandet i box!

Det blir ett ganska stort garage med plats till två bilar, Lars alla verktyg, en bod för ved, cyklar och annat smått och gott samt en övervåning. Leverantör är Drømmehytta och modellen ser ut ungefär så här....




Bild: www.igland.no

...fast med trappan på andra gaveln, en bod på den gaveln där trappan är och en dubbelport istället för två enkelportar. Ja, jag vet - inte min idé med dubbelport men Lars skulle absolut ha det så den här fighten gav jag mig på. "Choose your battles" konstaterade jag.

Tanken är att måla hus och garage vitt framåt sensommaren (min strategi för att förlossningen ska komma igång är måla, måla, måla - förutsätter bara lite bra väder och att färgen inte luktar för starkt) och ha mörkgrå port och dörrar. Och mörblå, mörkgröna eller evt röda markiser så småningom. Och stallampor på bägge sidor av garageporten! Åhhh, det kommer att bli så bra....

I samma sväng som vi bygger garage kommer vi också att sätta lite fart på trädgården. Nu när i princip hela huset är totalrenoverat inuti är det ju bara att sätta igång utomhus - vore ju dumt att bara sätta sig ner och vara nöjd med det som är gjort liksom... :)

Första steget mot nya garaget (förutom dagens beviljande då) är att vi får en grävare med tillhörande (du-uh) grävskopa hem på tisdagen efter påsk. Han ska börja med att gräva upp längs hela bakkanten på tomten upp mot slänten för att lägga ner dräneringsrör. Sen fortsätter han med att bredda infarten, gräva upp gamla häcken, göra en fin platt bädd där garaget ska stå och till slut fylla upp bakom huset mot entrén så att vi får en liten upphöjning där. Istället för helt platt och fyra trappsteg upp till dörren blir det istället två trappsteg, platt och två trappsteg upp till ytterdörren. Om ni fattar....!?

Garaget kommer där bilen och båten står nu, fast ännu längre till höger, och blir vänt så att garageporten kommer mot gaveln mot huset.

Tidsplanen i grova drag är:

- sista halvan av april: gräva, stöpa betonggrund till garaget

- första delen av maj: mura upp mur till garaget

- mitten av maj: garaget kommer i färdiga elementer, får hjälp att montera från leverantören. Få garaget tätt, dvs. lägga på takpapp, montera garageport etc.

- sista delen av maj: lägga tak, sätta upp ytterväggar (klädning på norska - är det samma sak som ytterväggar? Alltså, väggarna är där men måste spika upp träplankorna som är ytterst)

- början av juni: "flytta in" i garaget, dvs. flytta ut hela verktygsrummet från källaren till garaget, ordna med el och allt annat som ska göras.

Parallellt med detta ska vi också då alltså lägga sten, anlägga "grusrabatter" och göra fint utanför entrépartiet. Och just det - nämnde jag att Lars hade beställt flaggstång också? Här gör vi ingenting på halvfart - allt på en gång och lite till! Tur att jag ska vara mammaledig till hösten så att jag får vila upp mig lite...

Eftersom jag tydligen måste hålla mig lite i ro och framförallt helst inte lägga mig i för mycket (det här garaget är Lars andra baby!) så blir nog mitt ansvar att hålla lite i de ekonomiska ramarna, komma med lite designinput så att det inte BARA blir praktiskt men lite snyggt också, sköta markservice och självklart - dokumentera. Kan bli en spännande vår det här!


P.s Rapport hemifrån ikväll - grundning och första lagret Chi är på plats på nya sovrumsgolvet. Och det blev, enligt rapportören och tillika målaren himself, "bättre än du har föreställt dig". Blir ganska spännande att komma hem imorgon alltså! To be continued... D.s

7 kommentarer:

Tinnar och torn sa...

Hejsan!
Det garaget såg verkligen fint ut. Lite mysigt på nåt sätt. Kul att läsa lite om era planer. Har varit rätt tyst från dig ett tag ;o) Förstår dig, ibland hinner/orkar/känner man inte för att blogga! Kram på dig//Petronella

Vimsingen sa...

Grattis till bygglovet, garaget ser ut att bli jättefint.
/Vimsingen

Josefin sa...

Och jag som tyckte att vi hade "många bollar i luften" :) Ja, ni har och göra men det kommer med all sannolik bli tokbra. Grattis till bygglovet förresten! Hoppas att allt är bra med er! Kram J.

StrandviksVillan sa...

Vilket snyggt garage!! Inte som alla andras. Jättebra att utnyttja ovanvåningen, kanske till nåt hobbyrum eller gästrum?
Vi har gjort en lite extra detalj på vårt garage, men det kan jag inte visa än, kanske senare i sommar.
Ha det bra sista jobbdagen för veckan! Sköt om dig och magen :)

Charlotta sa...

Vilket lyxigt garage ni kommer att få. Det ser ju ut som ett riktigt litet hus! Om ni vill kan ni ju bygga om det till tonårsbostad till barnen om sisådär 18 år....

Ha en underbar torsdag. Hoppas solen skiner på dig!

Kram //Charlotta.

Maria sa...

Vilket fint garage! Nästan som ett litet hus i sig.

Skönt att ni fick bygglovet. Vet inte hur det är i grannlandet men här kan det vara knepigt med sånt ibland.

Vilket späckat schema ni har. Inte kommer ni att ha långtråkigt denna vår/sommar i alla fall. Bara där att du lägger in lite estetik i allt också. Precis såna är vi med. Ludde planerar det praktiska och jag svävar iväg med det estetiska. Vad gäller kostnader hos oss är det livsfarligt att låta mig sköta budgeten och ekonomin då jag lätt faller för det dyra och lätt tycker att det klarar vi:)

Spännande att få komma hem med tanke på hur L uttryckt sig angående resultatet på golvet. Nu får du lova att visa så fort du orkar lilla vän, för här sitter en annan nyfiken i en strut:)

Jaha... nyss var det måndag och blrrr så var det fredag igen. Ja imorgon då för idag räknas inte!

Storaste kramen till dig

Maria

Leena - By the sea i Tosteberga sa...

Grattis till bygglovet och era garderober!
Kanon med ovanvåning på garaget, fråga mig;-) Ska ni ha det till gästboende?
När kommer plutten? Du har kanske skrivit det någonstans, men det har jag i så fall missat.
håller på att läsa ifatt hos dig.

Kramkram